Algaida

Ball dels cossiers © Ajuntament d'Algaida
Panoràmica des del santuari de Cura (Algaida) © Tolo Balaguer
La fàbrica de vidre bufat Gordiola © Tolo Balaguer
Ametllers florits - finca d'Aubenya  © Tolo Balaguer
Molí d´en Xina (Algaida) © Tolo Balaguer

El municipi, al sud-oest del pla de Mallorca, és el més extens de la comarca i comprèn les localitats d’Algaida, Pina i Randa. És més aviat pla, llevat de la zona muntanyosa del massís de Randa, la qual té un elevat valor paisatgístic i natural.

A Algaida, nucli principal, destaquen: l’església parroquial de Sant Pere i Sant Pau, d’estil gòtic amb aportacions barroques; les creus de terme de pedra, que antigament marcaven els límits del poble i els molins de vent fariners, imatge típica d’Algaida. A Pina: l’església parroquial de Sant Cosme i Sant Damià, del segle XIX; el convent de les Germanes Franciscanes i la font amb els rentadors coberts. I al llogaret de Randa: l’església parroquial de la Immaculada Concepció i del beat Ramon Llull, del segle XVIII, la font i els rentadors. 

Des de Randa es pot fer la ruta al santuari de Cura, al cim de la muntanya, a 543 metres. Des del mirador de Cura es gaudeix d’unes vistes panoràmiques de l’illa  espectaculars.  A Cura hi ha restaurant, hostatgeria i un museu dedicat a la figura de Ramon Llull (Mallorca, 1232-1316), un dels intel·lectuals més grans de l’època medieval. El puig de Randa també es coneix com la muntanya sagrada, ja que hi ha dos santuaris més, Sant Honorat i Nostra Senyora de Gràcia. 

A Algaida es troba la fàbrica de vidre bufat Gordiola, fundada l’any 1719. Gordiola és un dels dos centres productors de vidres bufats, amb tradició històrica, que es mantenen actius a Espanya. A la fàbrica es poden adquirir utensilis per a la llar, com ara copes, tassons, gerros, setrills, làmpades, etc., a més de  fer una visita guiada a la fàbrica i conèixer la tècnica antiquíssima de bufar el vidre, la qual requereix de gran habilitat i destresa. També hi ha un museu amb col·leccions de vidres antics, vidres d’altres països i peces elaborades per Gordiola al llarg del temps.

Quant a les festes i tradicions, destaca el  tradicional ball dels cossiers, danses ancestrals d’origen incert, però documentades ja al segle xiv. Els Cossiers d’Algaida ballen només dues vegades l’any:  el 16 de gener, dia de Sant Honorat, patró del poble, i per Sant Jaume, el 25 de juliol.  A les festes de Sant Jaume, a més dels cossiers, hi ha moltes altres activitats: mercat d’artesania, focs artificials, actuacions musicals, etc.