Vés enrere Cistelleria

Cistelleria

 © jmmassanet

Tradicional i contemporània

OBRA DE PALMA

La Chamaerops humilis és una palmera nana i l’única planta nativa a Europa dins de la família de les palmeres. Comunament se la coneix com a garballó i es troba, a Mallorca, en les zones muntanyenques d’Andratx, Pollença, Artà i Capdepera. Les seves fulles es treballen artesanalment per produir originals objectes que es coneixen amb el nom d’obra de llatra o, també, obra de llata.

A Capdepera i Artà es concentren la majoria dels mestres artesans del garballó. En el passat, aquestes peces s’elaboraven principalment per ser usades en feines del camp o de la mar, però aquesta labor tradicional s’ha adaptat als nous temps i es realitzen productes actuals i estilosos, tant per a la llar com per a la moda.

La producció d’aquests productes és àrdua. Comença amb la recollida manual de les fulles de la palma, l’assecat, l’emblanquiment o el tintat per a després ser trenat per mans hàbils i, així, obtenir la peça perfecta.

A Capdepera es troba el Museu de la Llata, situat al castell, on es mostren els processos i les eines implicats en aquest treball artesanal.

Passejar per les localitats d’Artà i de Capdepera és endinsar-se en pobles que encara conserven l’encant d’antany. Aquí trobam algunes botigues per comprar aquests productes, encara que també solen ser presents en mercats ambulants i botigues especialitzades. Sempre cal confirmar que s’està adquirint un producte artesanal per garantir la continuïtat d’aquesta tradició artesana.

OBRA D'ESPART

La cistelleria a Mallorca no se centra únicament en l’obra del garballó. Amb la canya Arundo donax, introduïda pels àrabs, i el canyís autòcton Pharagmites communis es fan també cordes, anses, sàrries, cistelles o catifes... Aquests objectes d'utilitat, clàssics i rústics, tradicionals o d'estil contemporani, són els resultat de l’obra d’espart (obra de llata).

Cistelleria

Edita