Costitx

 © Ajuntament de Costitx

Petit municipi d’interior que es troba en el centre de l’illa, a la comarca del Pla de Mallorca. Costitx és el poble més petit de la comarca, d’ambient tranquil i reposat.  Hi destaquen: l’església parroquial de Santa Maria, del segle XVIII; la capella de la Mare de Déu; l’aljub de l’any 1886, on s’emmagatzemava l’aigua per a la gent del poble i el pou i la sínia d’època musulmana, als afores del poble. 

Però el que més destaca de Costitx és la quantitat de jaciments arqueològics que hi ha a la zona. Proporcionalment, es tracta d'un dels pobles de Mallorca amb més restes arqueològiques per quilòmetre quadrat. De tot el conjunt, dinou jaciments, destaca el santuari de Son Corró, d’època post talaiòtica, entorn al segle IV aC, descobert l’any 1894. D’entre totes les troballes, varen destacar tres caps de bou de bronze que es conserven en el Museu Arqueològic Nacional, a Madrid (a la Casa de Cultura del poble hi ha unes rèpliques). El santuari es troba a la carretera de Sencelles a Costitx (km 2.8), està senyalitzat i, a més, es veu des de la carretera. Per a aquells interessats  en l’arqueologia, el santuari forma part de la Ruta Arqueològica Sencelles-Costitx, la qual inclou altres jaciments. La ruta està senyalitzada i es pot recórrer a peu o en bicicleta.

Quant a festes, destaca la Fira Costitx en Flor que se celebra cada primer de maig. Per a aquest esdeveniment tan especial, el poble s’engalana amb flors i plantes, convertint-se en un autèntic jardí, d’ambient primaveral, alegre i acolorit. A més de la venda de flors i plantes, la mostra es complementa amb parades de productes típics i objectes d’artesania, activitats culturals, balls tradicionals, etc.