Llubí

Llubí © Consell de Mallorca

Municipi d’interior que es troba en el centre de l’illa, a la comarca del Pla de Mallorca. Llubí és un poble petit, d’ambient reposat. Quant als elements patrimonials, hi destaquen: l’església parroquial de Sant Feliu, construïda entre els segles XVI i XVII; les quatre creus de terme de pedra, que marcaven antigament els límits del poble; els molins de vent fariners, especialment el conjunt patrimonial del molí d’en Suau i l’edifici annex de sa Farinera, reconvertit en centre cultural i l’ermita del Sant Crist, situada als afores del poble.

El paisatge que envolta el poble és el dels cultius de secà, principalment ametllers i garrovers. Però fins fa unes dècades, l’activitat agrícola més important a Llubí va ser el cultiu de la tàpera. Tradicionalment les tapereres es cultivaven en combinació amb els cereals i la collita es feia entre els mesos de juny i setembre. Avui en dia el cultiu de les tàperes no té la importància que va tenir temps enrere, però encara ara es poden veure en els camps segats a l’estiu. A més, són un complement habitual, o fins i tot essencial, de molts de plats tradicionals. A Llubí, la tàpera té un esdeveniment propi: la ruta gastronòmica Tapes amb Tàperes, en el mes de juny, quan els bars i els forns elaboren tapes amb aquest producte, el més emblemàtic del poble. 

Un altre esdeveniment destacat és la Fira de la Mel, que té lloc en el mes de novembre. A Llubí hi ha una gran tradició apicultora i l’esdeveniment és una bona oportunitat per conèixer el món de les abelles i de l’apicultura, tastar i adquirir mel de Mallorca de varietats diferents (de garrover, romaní, taronger...) i tota mena de productes relacionats amb aquesta: hidromel, cera, bresca, gelea reial, etc.