Vés enrere Maria de la Salut

Maria de la Salut

 © Ajuntament Maria de la Salut

Municipi d’interior que es troba en el centre de l’illa, al Pla de Mallorca. Maria de la Salut és un poble petit, tranquil i amb una gran tradició agrícola. El paisatge que l’envolta és el dels cultius més típics de la comarca: grans extensions de cereals i camps d’ametllers i de garrovers.

En el poble, destaquen: l’església parroquial de la Mare de Déu de la Salut, dels segles xviii i xix, amb un campanar molt especial de reminiscències orientals; la capella Fonda, de l’any 1898, annexa a l’església i habilitada com a sala d’exposicions i l’edifici de la rectoria, de l’any 1760. Passejant pel nucli urbà, també podrem contemplar les cases d’arquitectura tradicional, molt senzilla, i petits horts familiars amb hortalisses i fruiters.

Una bona ocasió per visitar el poble és el dia de mercat. Els mercats setmanals a Mallorca són molt tradicionals i concorreguts, i a Maria de la Salut, els divendres, s’instal·len parades amb producte local de temporada, fresc i de qualitat. A més, els mercats són un bon lloc per conèixer i connectar amb la gent del poble.

Un dels productes més destacats és la tomàtiga de ramellet, varietat local molt apreciada i ingredient imprescindible del tradicional pa amb oli. Les tomàtigues, de mida més aviat petita, s’enfilen en un cordell i poden conservar-se en fresc durant mesos. A Maria, aquest producte té un protagonisme especial en la Fira nocturna de la Tomàtiga de Ramellet, esdeveniment que té lloc el segon divendres d’agost. A la fira hi ha parades amb objectes d’artesania i producte local, música, gastronomia... i demostracions de com preparar i enfilar les tomàtigues.