L'oli d'oliva

Olives © Tolo Balaguer

El cultiu de l’olivera a l’illa es remunta a l’època preromana. Del seu fruit s’obté l’oli, pilar bàsic de la dieta mediterrània i imprescindible en la cuina tradicional mallorquina. L’oli d’oliva de Mallorca té denominació d’origen protegida, «Oli de Mallorca». S’elabora amb les varietats d’oliva: mallorquina, arbequina i picual, mitjançant procediments físics que no alteren les qualitats del producte. El resultat és un oli de qualitat excel·lent, que conserva tot el sabor i l’aroma del fruit del qual procedeix.

OLEOTURISME

Entre els mesos d’octubre i de novembre comença la recol·lecció de l’oliva i moltes tafones i cooperatives obren les portes per donar a conèixer el procés d’elaboració de l’oli. Altres productors ofereixen activitats durant tot l’any, com ara tasts d’olis, experiències gastronòmiques, visites guiades a les tafones i als olivars, etc.

Pel que fa als esdeveniments, la Fira de l’Oliva de Caimari, durant el novembre, és una gran ocasió per introduir-se en el món de l’oli, fer degustacions de producte local i visitar l’antiga tafona-museu, símbol de la tradició olivarera del poble.

Visita una tafona

Edita