Vés enrere Sant Joan

Sant Joan

Els Calderers

Petit municipi de l’interior de l’illa que pertany a la comarca del Pla de Mallorca. A pesar de trobar-se en el Pla, zona central més aviat plana, el paisatge característic del municipi ve dominat per un conjunt de turons amb cims arrodonits i per extenses terres de cultiu, principalment de blat.

Fent una passejada pel poble podem contemplar: l’església parroquial de Sant Joan Baptista, edificada entre els anys 1927 i 1939, però que conserva restes del temple anterior, del segle XVIII; diverses cases de tipologia tradicional; creus de terme, creus monumentals de pedra de marès situades a la vorera dels camins, amb la funció de delimitar els límits del poble i molins de vent fariners. També es pot visitar el  Museu de la Paraula, ubicat a la casa natal del pare Rafel Ginard (1899-1976), un dels folkloristes més importants de les Illes Balears. La visita al museu suposa un viatge a la Mallorca d’un temps, per descobrir-ne la cultura, els costums i les tradicions, a més de conèixer el llegat del pare Ginard i l’interior d’una casa pagesa mallorquina de la primera meitat del segle xix.

Altres visites que es poden fer són: la passejada fins al santuari de Nostra Senyora de Consolació, situat a devers un quilòmetre del poble sobre un turó, a 172 metres d’altitud; la pujada al puig de Sant Nofre, a 254 metres, on hi ha les restes de l’antiga ermita de Sant Nofre i la visita a la possessió dels Calderers. La visita a la finca comprèn la casa senyorial, els estables i els corrals amb animals de raça autòctona (porc negre, cabra mallorquina, ase balear, etc.), a més d’aspectes diversos de la Mallorca rural.

Quant a les festes, el 24 de juny se celebra la festa del Sol que balla, quan els joves del poble pugen al santuari de Nostra Senyora de Consolació per veure’l sortir. I el primer cap de setmana d’octubre, té lloc la Fira del Botifarró (embotit típic de l’illa), amb torrades al carrer, actuacions musicals i exposicions.