Vés enrere Sencelles

Sencelles

Sencelles © Consell de Mallorca

Municipi d’interior que pertany a la comarca del Pla de Mallorca. El seu terme municipal és un dels més extensos de la comarca. A més del poble de Sencelles, nucli principal, comprèn els llogarets de Biniali, Jornets, Cascanar i Ruberts. El conjunt de llogarets és un dels atractius principals del municipi, tant per l’arquitectura rural i tradicional de les construccions com pel llegat que constitueixen, la Mallorca rural d’un temps. 

A Sencelles, destaquen: l’església parroquial de Sant Pere, de final del segle XVII i de la primera meitat del segle XVIII; la rectoria, casal senyorial que data del segle XV al segle XVII; els antics casals, tant els d’arquitectura tradicional popular com els senyorials; els molins de vent fariners i les creus de terme, creus monumentals de marès que antigament indicaven els límits del poble. 

A Biniali, segon nucli de població del municipi amb major nombre d’habitants, uns 250, i declarat conjunt històric, destaquen: l’església parroquial de Sant Cristòfol, la rectoria i els casals adjacents; el monument a la Immaculada Concepció; el conjunt de cases d’arquitectura tradicional, la major part de les quals daten de final del segle XVII i principi del segle XVIII i el cementeri, petit i pintoresc.

Els altres llogarets, Jornets, Ruberts i Cascanar, també són conjunts molt interessants. Concretament Jornets i Ruberts varen ser declarats conjunt històric pels seus valors patrimonials. Durant els segles XVIII i XIX els llogarets foren nuclis de gran activitat agrícola, concretament de cultiu de vinya, antics assentaments de pagesos que treballaven a les grans possessions. La plaga de la fil·loxera, a mitjan segle XIX, suposà un daltabaix pel sector vinícola i l’abandonament progressiu dels cultius. Avui dia la tradició esta completament recuperada i es pot dir que Sencelles és terra de vinyes.

En el terme municipal de Sencelles abunden les restes arqueològiques. Per conèixer aquest patrimoni valuós es pot seguir la Ruta Arqueològica Sencelles-Costitx. La ruta, de 12 quilòmetres, uneix sis jaciments arqueològics, està senyalitzada i es pot recórrer a peu o en bicicleta. El recorregut suposa viatjar a través de la prehistòria de Mallorca i descobrir la cultura talaiòtica, període més conegut de la prehistòria a l’illa (900 al 500 aC) gràcies a la seva arquitectura monumental. D’entre els jaciments, destaca el talaiot de Son Fred (construcció megalítica), un dels més grans i més ben conservats de l’illa.

Quant a les festes i tradicions, el mes de febrer, el dia 5 se celebra la festa de la patrona del poble, Santa Àgueda, i el 27 es fa una ofrena floral per commemorar la mort de la beata sor Francinaina Cirer, religiosa nascuda a Sencelles l’any 1781 i molt venerada a Mallorca. En honor a la Beata, també  se celebra una romeria el segon diumenge de maig. Per a aquest dia, Sencelles s’engalana per rebre els pelegrins que arriben al poble, des del llogaret de sa Casa Blanca, a peu, en cavall o en carros engalanats. I el tercer diumenge de maig, té lloc la Fira Major, amb mercat de productes típics, ecològics, objectes d’artesania, exposició d’eines del camp, etc. A Biniali, el mes de juny se celebra la Fira dels Jocs Tradicionals, ocasió per conèixer els jocs més populars i tradicionals de l’illa.