Vés enrere Vidre bufat

Vidre bufat

 © Tolo Balaguer

Genuí i ancestral

Parlar de la història del vidre a Mallorca és remuntar-se a l’època dels fenicis, que en instal·lar-se en el litoral, en el segle II abans de Crist, varen muntar forns vidriers. Amb la supremacia de l’art del vidre a Venècia, s’importà disseny i tècnica i el vidre mallorquí arribà al seu esplendor el s. XVIII, amb exportació dirigida al clients de palaus europeus. 

El vidre bufat és una tècnica artesanal molt antiga que requereix una gran prestesa i un domini absolut. Es treballa el vidre a altíssimes temperatures i es modela amb un bufador, del qual sorgeixen formes gairebé màgiques. El domini i la creativitat de l’artesà són imprescindibles per a crear aquestes meravelloses peces. Gaudir de l’espectacle de creació de peces és possible a les fàbriques del vidre de Mallorca, Gordiola o Lafiore. 

L’artesania del vidre es troba estretament vinculat a la família Gordiola, transmissora d’aquest ofici de generació en generació, amb dissenys més tradicionals. Visita el Museu del vidre de Gordiola, per conèixer més sobre la història i la tècnica d’aquesta tradició artesanal. Lafiore, en canvi, presenta una fusió entre el vidre bufat tradicional i el disseny contemporani i avanguardista. 

UN DELS MILLORS RECORDS DEL MÉS GENUÍ I ANCESTRAL ART POPULAR MALLORQUÍ

Totes les peces elaborades pels mestres artesans vidriers que es fabriquen en els forns mallorquins es poden adquirir en les mateixes instal·lacions, així com en botigues i comerços de l’illa. Cada peça està fet a mà i és gairebé impossible trobar dues peces idèntiques. Interioristes, estudis d’arquitectura, comerços… cerquen aquestes peces de dissenys exclusius per decorar els seus espais expositius.

La tècnica del vidre bufat a Espanya és, des de 2023, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La UNESCO reconeix els coneixements, tècniques artesanals i habilitats en la fabricació de vidre com a valors que mereixen ser preservats.

Edita