Transport públic: Bus, tren i metro

 © Tolo Balaguer

Una altra manera de moure’s per l’illa

A Mallorca hi ha una xarxa extensa de transport de servei públic que està en evolució contínua amb la finalitat de millorar la connectivitat entre poblacions i de satisfer la demanda de les persones usuàries.

La plaça d’Espanya de Palma es considera el centre neuràlgic del transport públic (bus, tren i metro), ja que la majoria de les línies operen des d’allà.

Quant a l’accessibilitat, la majoria de vehicles estan adaptats i les estacions i les parades disposen de mesures d’accessibilitat universal. 

AUTOBÚS

Hi ha dos tipus d’autobusos. D’una banda, els autobusos metropolitans de Palma (EMT) i, de l’altra, els autobusos interurbans (TIB) que operen a la resta de Mallorca.

AUTOBUSOS METROPOLITANS (EMT Palma) 

Els autobusos de la capital, Palma, fan rutes que uneixen el centre de la ciutat amb els diferents punts, barris o poblacions pròximes. Són fàcilment identificables pels colors blanc, blau i verd. La majoria de les línies d’autobusos urbans tenen aturada a la  plaça d’Espanya, fet que facilita la connexió amb el servei d’autobusos interurbans, trens i metro cap a la resta de localitats de l’illa.

Bitllets

Pots adquirir el bitllet a bord de l’autobús o, prèviament, una targeta de prepagament en algun punt de venda. Per pagar a bord de l’autobús, només s’accepten bitllets de fins a 10 euros. Els menors de 5 anys viatgen de manera gratuïta acompanyats d’un adult amb bitllet. Informació sobre rutes i horaris aquí.

Línies d’interès turístic

– Des de l’aeroport, operen les línies A1 (destí: centre de Palma) i A2 (destí: s’Arenal).
– Des del port al centre de la ciutat de Palma opera la línia 1.
– La línia 2 (circular del centre de la ciutat) és gratuïta.
– Les línies 4, 25 i 35 arriben a les platges més populars de Palma i dels voltants.
– La línia 46 arriba fins a la Fundació Pilar i Joan Miró.
– La línia 50, bus turístic City Sightseening, ofereix diverses rutes per descobrir la ciutat.

Viatjar amb mascotes

Es permet que els passatgers viatgin amb cans a totes les línies de la xarxa de transport, ja sigui en una cistella de transport homologada o fermats amb corretja i amb morrió. Més informació aquí.

AUTOBUSOS INTERURBANS (TIB)

Es distingeixen pel color vermell i groc. Són autobusos de línia regular que operen per tota l’illa. Aquesta xarxa d’autobusos està dividida en 5 grups (línies 100, 200, 300, 400 i 500), que es distribueixen de manera radial, des del centre de la capital, Palma (estació intermodal, a la plaça d’Espanya), fins a les diferents comarques de Mallorca. Fan també trajectes entre les diferents poblacions dels municipis i algunes línies uneixen l’aeroport de Palma (PMI) amb diferents localitats (en època estival). Informació sobre rutes i horaris aquí.

Bitllets

Per utilitzar la xarxa de transport públic (autobusos interurbans, tren i metro), pots utilitzar directament la targeta bancària (Visa, Mastercard i Maestro) al mitjà de transport, sense adquirir prèviament cap mena de bitllet. Aquesta forma de pagament ofereix més bon preu, flexibilitat màxima i permet transbords. També pots comprar el bitllet en línia abans de viatjar, és un 40 % més econòmic que el bitllet senzill comprat a bord. Aquests bitllets no permeten transbords. Consulta aquí la informació relacionada amb els tipus de bitllets.

Viatjar amb mascotes 

Està prohibit viatjar amb mascotes, a excepció de cans guia.

Viatjar amb bicicleta

La majoria dels autobusos interurbans disposen de dos portabicicletes.

METRO 

Palma disposa d’una única línia de metro (M1), que connecta el centre de la ciutat amb el campus de la Universitat (UIB), a l’extraradi, passant pel barri de So n’Oliva, el polígon de Son Castelló i el nucli metropolità de Son Sardina.

TREN

Palma disposa de dues estacions de ferrocarril, operades per dues companyies diferents, totes dues situades a la plaça d’Espanya a Palma. D’una banda, l’estació antiga i emblemàtica estació del tren de Sóller. D’altra banda, l’estació intermodal, des d’on opera la línia ferroviària amb diferents destinacions: Inca (T1), sa Pobla (T2) o Manacor (T3).

Viatjar amb bicicleta al tren i metro 

És possible transportar bicicletes a la majoria dels trens (als espais reservats per a aquest fi). Consulta l’horari vigent amb els trens que ho permeten.