Es Pla

 Jaciment de Son Fornés (Montuïri) © Ajuntament de Montuïri
Ciclisme (Petra) © Tolo Balaguer
Ball dels Cossiers (Algaida) © Tolo Balaguer
Església parroquial de Sant Joan (Muro) © Tolo Balaguer
Dimonis - Festes de Sant Joan Degollat (Sant Joan) © Tolo Balaguer
Església parroquial (Porreres) © Tolo Balaguer

Essència de Mallorca

Situada entre les dues cadenes muntanyoses de l’illa, la serra de Tramuntana, al nord-oest, i la de Llevant, al sud-est, trobam aquesta comarca dedicada a l’agricultura. Encara conserva l’essència insular més autèntica en contraposició als nuclis turístics populars. Entre camps de cultiu verds, ocres i daurats, hi emergeixen pobles petits d’interior, amb campanars i cases de pedra. La tranquil·litat  als carres, recessos de pau, ens trasllada a l’illa de la calma d’un temps. 

Es Pla, tal com indica el seu nom, és una zona relativament plana, si bé presenta algunes elevacions. El massís de Randa, amb una altitud que sobrepassa els 500 metres, s’eleva imponent sobre l’interior de l’illa. 

Santuaris, monestirs i ermites coronen els cimals i ens ofereixen vistes panoràmiques de 360 graus sobre l’illa. Una experiència és visitar-ne algun durant la floració dels ametlers a l’hivern i observar els mantells de flors blanques que tenyeixen el paisatge simulant neu. 

Visitants que cerquen tranquil·litat i contacte directe amb la gent d’aquesta terra, poden trobar en aquest entorn les seves vacances somiades. L’oferta d’allotjament és variada. Des d’hotels situats en els centres urbans dels pobles fins hotels rurals i finques amb activitat agrària (agroturismes). També hi ha santuaris que ofereixen les seves estances per gaudir-les. Tot això sense renunciar a les comoditats de la vida actual. 

Aquesta comarca destaca també pel legat patrimonial i arquitectònic. Aquí s’han trobat alguns dels vestigis més antics de la nostra història. El jaciment arqueològic de Son Fornés mostra com s’organitzaven i vivien, en torn als talaiots, els primers pobladors de l’illa. Aljubs, pous i sínies, són vestigis del passat islàmic, interessat  en aprofitar al màxim l’aigua. Els molins de vent, fariners i aiguaders, també són característics d’aquest paisatge. La ruta dels molins ens apropa a aquests elements  i ens  permet conèixer-ne de primera mà el funcionament i el seu paper rellevant en un passat agrícola. 

Els mercats són una bona opció per conèixer els pobles i els productes de l’illa. El mercat de Sineu presumeix de ser el més antic de Mallorca, té lloc els dimecres matí i és un dels mercats més populars. A més, Sineu, va ser residència reial en el passat, probablement a causa de la situació geogràfica al centre de l’illa.  

El folklore insular es conserva intacte en aquesta part de l’illa. Per exemple, la dansa des Cossiers, una tradició antiga de Mallorca del segle XIV, es balla a diversos municipis, però destaquen els d’Algaida i de Montuïri, on les danses tenen lloc durant les festes patronals.

També les fires, sobretot les de tipus gastronòmic, tenen el seu paper en es Pla de Mallorca. Destaquen la Fira del Meló, a Vilafranca de Bonany, i la Fira de la Mel, a Llubí.

Abunden, en aquesta comarca, els cellers, antigues bodegues reconvertides en restaurants de cuina tradicional mallorquina. Solen estar decorats amb elements típics i amb estris de fora vila, como ara rodes de carro, botes de vi i xemeneies rústiques.