Es Raiguer

Centre d'Alcúdia © Tolo Balaguer
Vinyes de Macia Batle (Santa Maria) © Tolo Balaguer
Teatre romà d'Alcúdia © Tolo Balaguer
Festes des Vermar (Binissalem) © Tolo Balaguer
Foguerons de sant Antoni (sa Pobla) © Tolo Balaguer

Varietat de paisatges 

Als peus de la serra de Tramuntana i limitat per les badies de Palma i d’Alcúdia, s’estén en paral·lel es Raiguer, zona de transició cap as Pla, la part més plana i rural de l’illa. El paisatge és heterogeni. S’alternen boscos frondosos, valls formoses i camps de conreu amb pobles de muntanya acollidors, poblacions amb un passat artesanal i industrial i nuclis turístics. Tot amb un denominador comú, les muntanyes que es mantenen sempre com a teló de fons. 

Tretze municipis conformen es Raiguer: Alaró, Alcúdia, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Inca, Lloseta, Mancor de la Vall, Marratxí, sa Pobla, Santa Maria del Camí i Selva. 

Inca, capital de la comarca i coneguda per la seva tradició pelletera, és una ciutat dinàmica, amb un nucli urbà comercial i cultural molt animat. Nombrosos outlets mereixen una visita, per adquirir objectes de pell de marques reconegudes mundialment i de qualitat excepcional. Menjar en un celler (restaurant de cuina mallorquina tradicional) és també una aturada obligada per a qualsevol turista que visiti l’illa.

Alcúdia, amb la murada medieval i els vestigis del passat romà insular, concentra nuclis turístics de reconegut prestigi per les platges d’aigües cristal·lines, a més de tot un ventall de serveis a disposició dels viatgers. És també port d’entrada i de sortida cap a altres destins i hi calen alguns creuers turístics.

La ruta del vi de la DO Binissalem travessa algunes localitats de la zona, com ara Santa Maria del Camí, Consell i Binissalem, entre d’altres. La majoria dels cellers estan oberts per a les visites i per a la degustació dels vins mallorquins. 

Cada localitat de l’illa té el seu dia de mercat, que té lloc un dia de la setmana, només el matí. Els mercats populars d’Alcúdia (dimarts i diumenge), d’Inca (dijous) i de Santa Maria (diumenge), a més de fruita i verdura  de temporada, ofereixen la possibilitat de comprar altres productes locals i objectes artesanals. Però no són els únics. Altres mercats menys concorreguts proporcionen un contacte més directe i singular amb els vilans. 

Les festes i les tradicions són part intrínseca de la vida a Mallorca. Són conegudes les festes de Sant Antoni de sa Pobla, al gener, i les festes de la Verema de Binissalem, al setembre. Però tampoc no són les úniques i cada localitat celebra les seves.

Troba la teva destinació

Marratxí Santa Maria del Camí Alaró Consell Binissalem Lloseta Mancor de la Vall Sa Pobla Selva Campanet Alcúdia Inca Búger