Informació d'interès

Abans de visitar l’illa hauries de tenir en compte alguns detalls per planificar millor la teva estada.

DOBLERS

Mallorca disposa d’una bona xarxa de caixers automàtics per tota l’illa, disponibles les 24 hores. Els caixers solen acceptar tot tipus de targetes per treure doblers. La majoria d’establiments accepten targetes de crèdit i de dèbit. Entre les més acceptades estan Visa, MasterCard, Maestro... Sovint s’ha de mostrar el passaport o a un document  d’identificació oficial amb fotografia. Hi ha oficines de canvi de divisa a l’aeroport i a alguns hotels també ofereixen aquest servei. 

TAX FREE

L’impost sobre el valor afegit (IVA) s’aplica a tots els productes i serveis. El percentatge varia segons el tipus de producte. Per als ciutadans residents a països que no siguin membres de la Unió Europea en visita turística, l’IVA es pot reemborsar si es compleixen  determinades condicions. Les compres s’han de realitzar a botigues que ofereixin el formulari electrònic DIVA tax free. A Espanya, la validació s’ha de fer a través dels  terminals interactius DIVA (normalment situats a ports i aeroports) abans de sortir de la Unió Europea. Es recomana preveure amb antelació el temps que es necessitarà per  realitzar el tràmit.

PROPINES

Deixar propines és habitual als bars i als restaurants i, en general, a qualsevol servei (taxis, hotels, etc.). No hi ha cap percentatge establert.

IMPOST DE TURISME SOSTENIBLE (ITS)

Des de l’1 de juliol de 2016, s’aplica l’impost del turisme sostenible a totes les estades als allotjaments turístics de Mallorca. Aquesta aportació té l’objectiu de realitzar inversions per compensar l’impacte territorial i mediambiental del turisme.

HORARIS

ADMINISTRACIÓ PÚBLICA:

L’horari d’atenció al públic és de 9 a 14 h.

RESTAURANTS:

Normalment la cuina està oberta de 13 a 15 h i de 20 a 23 h. Alguns restaurants a zones d’afluència de turistes ofereixen horaris més flexibles i cada vegada és més habitual trobar restaurants amb la cuina oberta tot el dia.

CAFÈS I BARS:

Els horaris varien molt. Sempre trobareu qualque local obert.

BOTIGUES:

L’horari comercial és, normalment, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. A les zones turístiques i a Palma capital és habitual que els comerços tenguin horaris més amplis i que no tanquin al migdia. Les grans superfícies i els supermercats tenen horari continu, aproximadament de les 9 h fins a les 21 h.

BANCS:

La majoria dels bancs obren de 8.30 a 14 h. N’hi ha que ofereixen servei qualque horabaixa.

AIGUA POTABLE

L’aigua de l’aixeta a Mallorca és majorment potable, apta per al consum i es pot utilitzar per a beure i per a cuinar. No obstant això, la majoria de la població resident compra aigua embotellada.

FESTIUS

Cada any s’aprova el calendari festiu. A més, de les 14 festes comunes a tot Mallorca, cada localitat té dues festes patronals més (consultau-ho a les oficines d’informació turística). 

FESTIUS HABITUALS:

Dia 1 de gener: Cap d’Any

Dia 6 de gener: Dia dels Reis i Epifania del Senyor

Dia 1 de març: Dia de les Illes Balears

Dijous Sant

Divendres Sant

Dilluns de Pasqua

Dia 1 de maig: Festa del Treball

Dia 15 d’agost: Assumpció de Maria

Dia 12 d’octubre: Festa Nacional

Dia 1 de novembre: Tots Sants

Dia 6 de desembre: Dia de la Constitució

Dia 8 de desembre: Immaculada Concepció

Dia 25 de desembre: Dia de Nadal

Dia 26 de desembre: Segona Festa de Nadal

COM TELEFONAR

Si desitges realitzar una telefonada a Espanya des de l’estranger el codi és el 34. Si el que vols és telefonar a l’estranger has de marcar el 00 (servei internacional) i els indicatius del país + la ciutat + el número de telèfon.

ELECTRICITAT

220 V