Serra de Tramuntana

Sa Foradada, Deià © Fundació Mallorca Turisme
Puig Major 1436 metres - Embassament de Cúber © Tolo Balaguer
Torre de Cala en Basset - Morro de Sa Ratjada (Andratx) © Tolo Balaguer
 Camí empedrat, Serra de Tramuntana © Fundació Mallorca Turisme
Cap Fabioler des de Es Verger (Banyalbufar) © Tolo Balaguer
Monestir de Miramar, Valldemossa © Fundació Mallorca Turisme

Un tresor per a la inspiració artística

Penya-segats de vertigen que cauen a la mar, boscos frondosos d'alzina i pi mediterrani, cims escarpats de més de 1.000 m, cales de còdols recòndites i alguns arenals són només algunes de les estampes que ofereix aquest singular paratge natural, a més dels monuments naturals de les fonts Ufanes i del torrent de Pareis. Però no sols la naturalesa és part intrínseca de la Serra. Camins empedrats, bancals de cultiu, carboneres, forns de calç, cases de neu, canalitzacions d'aigua… són, al costat d'idíl·lics llogarets, pobles pintorescos i ports de tradició pesquera, alguns dels atractius de la serra de Tramuntana. 

La serra de Tramuntana vertebra el nord-oest de l’illa i s'estén al llarg d'uns 90 km, des de Calvià a Pollença. Manté l'essència d'antany, quan els primers viatgers recalaven a l'illa cercant la bellesa i l'observació del paisatge. L'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria, a mitjan s. XIX, va ser un dels primers en enamorar-se d'aquest entorn i en va procurar la conservació. Però no és l'únic que va trobar refugi aquí. La llum especial de la Serra atreu, des de llavors, artistes de tot el món i de tota índole.

PATRIMONI DE LA HUMANITAT

La Serra actual és fruit de l'ésser humà, que ha sabut transformar al llarg dels segles i de manera harmònica un territori abrupte, a través de les construccions de pedra en sec, sense argamassa i amb l’encaix perfecte de pedres, en zona de cultiu. Un espai únic en el món i declarat per la Unesco, el 2011, Patrimoni de la Humanitat.

POBLES DE MUNTANYA

Val la pena descobrir les poblacions de la Serra a través de les sinuoses carreteres que les comuniquen, trajectes que revelen paisatges de muntanya que sovint conflueixen amb la mar. A Andratx, amb el port pesquer i esportiu, conviuen la tradició i la modernitat. Banyalbufar i Estellencs, posseeixen una costa delimitada per bancals de cultiu de vinyes i tomàquets de ramellet (varietat local) i algunes oliveres centenàries. Valldemossa és un dels pobles més visitats d'Espanya, on Chopin i l'escriptora George Sand, varen passar un hivern en una de les cel·les de la Cartoixa. Deià, bohemi, amb alguns dels establiments més exclusius de l'illa, imant d'artistes, és on Robert Graves va establir la seva residència a Mallorca. Sóller, envoltat de tarongers, llimoneres i oliveres, ens ofereix carrers flanquejats per cases senyorials i edificis modernistes, i la possibilitat de fer un viatge al passat a bord del seu tramvia, que comunica amb el port, o amb el tren que enllaça amb Palma, tots dos de principis del s. XX. Pollença, poble d'artistes i artesans. I el port de Pollença és un antic port pesquer i zona d'estiueig sembrat ple de bars i de restaurants.

Destaquen, al litoral, les torres de defensa, una xarxa de vigilància amb l'objectiu d'alertar la població de possibles incursions pirates.

I, el Santuari de Lluc, en ple cor de la Serra i envoltat de boscos de pi i alzina, és el lloc de peregrinació per excel·lència dels mallorquins.

PLATGES REMOTES

Sa Calobra és una petita cala de còdols, envoltada d'altes parets de roca i a la qual s'accedeix amb barca o per una estreta carretera en un trajecte impressionant: 14 quilòmetres de corbes que baixen fins a la mar, dotze d'elles de vuitanta graus i una –coneguda com el nus de la corbata– de 360º, una autèntica obra d'enginyeria.

Al llarg de l'abrupte litoral, alternen, majoritàriament, ribes de còdols, com la cala de Deià, cala Banyalbufar o cala d’Estellencs. Encara que un arenal de reminiscències paradisíaques, la platja de Formentor, és l'excepcionalitat de l'entorn.

RUTA DE LA PEDRA EN SEC

La Serra és un lloc idíl·lic per practicar el senderisme. Son diversos els itineraris que la recorren, en destaca la ruta GR-221, sender de gran recorregut, estructurat en diferents etapes. Durant el trajecte hi ha diversos refugis on pernoctar, cal fer una reserva.  

Troba la teva destinació

Escorca Sadragonera Andratx Calvià Estellencs Puigpunyent Bunyola Valldemossa Esporles Banyalbufar Deià Sóller Fornalutx Pollença