Guardar a favorits
Guardar a favorits
Benvinguts a la Serra de Tramuntana
La Serra de Tramuntana va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural. És el reconeixement de la comunitat internacional a la simbiosi quasi perfecta entre l’acció del ser humà i la naturalesa, realitzada durant segles, de la que ha resultat una monumental obra humana en la que es mesclen cultura, tradicions, estètica, espiritualitat i identitat.
El paisatge cultural de la Serra és fruit de l’intercanvi de coneixements entre cultures, amb petites obres realitzades col·lectivament amb finalitat productiva, condicionades per les limitacions imposades pel medi físic. Limitacions superades amb saviesa i l’ús intel·ligent dels recursos, sense destruir la natura. I també és la recreació d’un territori a través de l’imaginari col·lectiu i de les obres d’artistes que hi han trobat inspiració.
Segons el Conveni Europeu del Paisatge, s’entendrà com a Paisatge Cultural qualsevol part del territori tal i com el percep la població, i el seu caràcter és resultat de l’acció i la interacció de factors naturals i/o humans. Això suggereix que no es tracta només de mantenir el territori de la Serra tal i com es troba a l’actualitat. Es tracta també de millorar la intervenció humana, promoure-la amb activitats sostenibles d’acord amb uns objectius.
Situació
La Serra de Tramuntana vertebra el nord-oest de Mallorca. S’estén al llarg d’uns 90 km, amb una amplada màxima de 15 km, sobre el territori de 20 municipis —essent els majors Calvià, Pollença i Escorca—, la qual cosa suposa gairebé un 30% del territori insular i més de 1.000 km2. A les zones nucli hi viuen unes 8.000 persones, però la població d’esmorteïment és de 40.000 habitants. Diversos cims superen els 1.000 m d’altura, destacant el Puig Major (1.443), el Puig de Massanella (1.348 m), la Serra d’Alfàbia (1.069 m), es Teix (1.064) i es Galatzó (1.026 m).
Serra de Tramuntana
El patrimoni, la cultura, l'economia i la natura, el nostre atractiu turístic.
La Serra de Tramuntana va atraure els primers turistes a Mallorca a principis del segle XX. Una atracció forjada per pioners com l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, enamorat de la Costa Nord, on adquirí diverses finques situades entre Valldemossa i Deià.