Deià

 © Tolo Balaguer
Mirador sa Forada © `Tolo Balaguer
Cala Deià © Tolo Balaguer
Cala Deià © Consell de Mallorca
Llucalcari © Tolo Balaguer

Poble d'artistes

Aquest poble petit i pintoresc està ubicat en plena muntanya. L’enclavament privilegiat, la bellesa del paisatge i l’encant de les construccions tradicionals de pedra, van fer del poble un lloc especial per a nombrosos escriptors, pintors i artistes que trobaren a Deià una font d’inspiració, des de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, l’escriptor Robert Graves, el compositor Manuel de Falla, els pintors Leman, Junyer i Russinyol i els poetes Robert Grabas i Laura Riding, entre altres.

Deià conserva, encara avui, aquesta atmosfera bohèmia que atrapa i embolica qui decideix passar un temps en aquest enclavament. La llum en aquest lloc és màgica. No és estrany que aquesta sigui la destinació triada per personalitats i celebritats per passar les seves vacances a Mallorca, en algun dels establiments hotelers més exclusius de l’illa.

Entre les visites d’interès destaquen: la casa de Robert Graves, residència de l’escriptor anglès autor de la novel·la Jo, Claudi, entre altres; l’església i el cementiri dalt d’un turó, amb boniques vistes panoràmiques, accessibles per carrers costeruts; el Museu Arqueològic, fundat el 1962 per l’arqueòleg nord-americà William Waldren, i el Museu Parroquial.

L’entorn també convida al senderisme. Són nombrosos els recorreguts que es poden fer a peu, com l’itinerari a la cala Deià, al llogarret de Llucalcari o l’excursió a la península de sa Foradada. La ruta GR-221 passa també per aquest paratge i el refugi de Can Boi pot ser una bona opció per a aquells que travessen la serra de Tramuntana.

Cala Deià és una petita cala rocosa d’aigües cristal·lines a la qual també es pot arribar amb cotxe, molt popular entre residents i turistes.

La ruta fins arribar a Deià discorre per una carretera preciosa, però estreta i sinuosa, amb la mar i l’horitzó com a teló de fons. El recorregut ofereix possibilitats diverses de parada i de visita, per la qual cosa el trajecte pot allargar-se en el temps, sense pretendre-ho ni ser-ne conscients. Possibles llocs per visitar són l’antic monestir de Miramar i la finca de Son Marroig, la qual va pertànyer a l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria i on hi ha un mirador sobre sa Foradada, roca amb un forat de 18 m de diàmetre.

L’encant del conjunt fa que aquesta zona sigui molt freqüentada. Hi ha pocs aparcaments i aquest fet s’ha de tenir en compte a l’hora de planificar la visita.

Troba la teva destinació

Escorca Sadragonera Andratx Calvià Estellencs Puigpunyent Bunyola Valldemossa Esporles Banyalbufar Deià Sóller Fornalutx Pollença