Zurück Alaró

Alaró

Castell d'Alaró © Fundació Mallorca Turisme

Alaró està situat a la comarca des Raiguer, al sud de la serra de Tramuntana i a uns 26 km de Palma. Les dues elevacions del municipi el caracteritzen: el puig d’Alaró (825 m) —també anomenat castell d’Alaró— i el puig de s’Alcadena (817 m). Destaca per tenir una gran història que es remunta a l’època talaiòtica. Però la fortalesa del castell surt a la crònica del geògraf i historiador al-Zuhri (s. XII) en què descriu la resistència dels bizantins al musulmans l’any 903 i els denominava Hisn Alarum: «els vells cristians del castell». 

Alaró és poble de pioners, ja que a finals del segle XIX el municipi va començar un procés d’industrialització i d’innovació.  La gent d’Alaró va ser pionera del procés manufacturer, i s’hi afegeix l’esperit emprenedor, aquestes circumstàncies els han dut a ser el primer poble de Mallorca amb llum elèctrica, el que va muntar la primera sala de cinematografia de l’illa i, més recentment, el precursor de les televisions locals.

La seva proximitat a la serra de Tramuntana fa que molts d’excursionistes i ciclistes triïn el poble d’Alaró per gaudir de la natura ja que s’hi poden iniciar un gran nombre d’excursions i rutes cicloturístiques. 

Destaca, per exemple, la pujada al castell, com una excursió de les més espectaculars d’aquesta zona muntanyosa. Està integrada en els grup de camins de pedra en sec rehabilitats i senyalitzats del Consell de Mallorca, concretament és la ruta GR-221. Al cim trobam les murades de l’antic fortí militar on destaca la torre de l’homenatge o es Constipador que s’ha de travessar per accedir a l’interior de la fortificació. Traspassada la murada queden per salvar diverses voltes del camí que condueixen a l’oratori i l’hostatgeria, que són en una esplanada àmplia, des d’on es pot gaudir d’una perspectiva panoràmica de tota Mallorca. La resta d’edificacions estan dedicades a l’hostatgeria, i és l’únic castell roquer de Mallorca on es pot pernoctar. Està oberta tot l’any i s’hi ha fet una reforma integral que ha dotat tota la instal·lació amb calefacció, una cafeteria i un restaurant; s’hi poden allotjar fins a 30 persones.

Alaró es vesteix de festa dues vegades: la primera per sant Pere, el 29 de juny, patró de Los Damunt, i, la segona, les festes patronals que se celebren la setmana que precedeix el 16 d’agost, Sant Roc, amb diferents activitats culturals i lúdiques de les quals destacam el tradicional ball dels Cossiers que només ballen aquest dia i per la Mare de Déu de Maig (darrer dissabte de maig).  El primer ball es fa al matí davant l’Ajuntament, abans de començar un recorregut pels carrers del poble seguint els músics al toc del flabiol i el tamborí. A l’horabaixa, durant la celebració de la missa en honor al patró, ballen el ball de l’Oferta dins de la església, excepte el dimoni, que queda a fora.

El ball dels Cossiers va ser reconegut com a Festa d’Interès Cultural l’octubre del 2015 pel Ple del Consell de Mallorca i d’acord amb la Llei de cultura popular i tradicional. Són sis ballarins més el dimoni i la dama. Els balls que fan escenifiquen la batalla entre el bé i el mal fins que el dimoni és vençut. 

Una altra activitat cultural que és reconeguda arreu de l’illa són Els matins de l’orgue, un cicle de concerts que es du a terme amb l’orgue de Grenzing/Bosch (restaurat l’any 2006) de l’església de Sant Bartomeu al matí de tots els dissabtes de l’any, coincidint amb el mercat setmanal, són oberts a tothom i l’entrada és gratuïta. Estan organitzats per l’associació Al Rum.

Alaró és un poble amb una gran oferta de restauració i hostaleria, amb petits hotels rurals, finques amb agroturismes, per allotjar-se o per llogar per a celebracions, habitatges d’estades turístiques, bars, cafeteries, bodegues i restaurants amb una gran varietat d’oferta gastronòmica. L’oferta comercial també és molt variada i de qualitat.
 

Troba la teva destinació

Marratxí Santa Maria del Camí Alaró Consell Binissalem Lloseta Mancor de la Vall Sa Pobla Selva Campanet Alcúdia Inca Búger