Back Festes de Sant Bartomeu

Festes de Sant Bartomeu

El ball dels Cossiers de Montuïri, declarada Festa d'Interès Popular (FIC), símbol d'identitat popular que es remunta a l'any 1750.

Són un grup de balladors que actuen al poble de Montuïri el dia de la Mare de Déu d'Agost (15 d’agost) i per les festes patronals de Sant Bartomeu (23 i 24 d’agost). Es tracta de l'única vila de Mallorca en què el ball dels cossiers s'ha celebrat de manera ininterrompuda.

Festa d'origen pagà, és un conjunt de danses populars format per sis cossiers i una dama, als quals s'afegeix la figura del dimoni. La música del ball és interpretada per instruments tradicionals: flabiol i tamborino. La seva vestimenta (predominant els colors groc, verd i rosa) està formada per un ruquet i una faixa damunt una camisa blanca, una falda amb cintes de color, picarolets al voltant de les cames i un capell decorat amb cintes, flors i imatges de sants. La dama duu una falda llarga i un capell pla. Cada cossier duu un mocador llarg a cada mà envoltant un ramet d’alfabeguera.

Els balls s'executen formant un cercle al voltant de la dama, que és temptada pel dimoni, mentre que els cossiers intenten protegir-la del mal, acabant amb la dama trepitjant el dimoni, simbolitzant el triomf del bé per damunt del mal. Els balls que actualment interpreten els cossiers són Flor de Murta, Mestre Joan, el Rei no podia, la Gallineta Rossa, l'Obriu-mos, sa Dansa Nova, es Mocadors, es Mercançó i l'Oferta.