Back Paratge natural de la serra de Tramuntana

Paratge natural de la serra de Tramuntana

Castell del Rei (Pollença), Foto © Tolo Balaguer

La serra de Tramuntana és un dels espais naturals més emblemàtics de Mallorca. és l'àrea protegida de major extensió de l'illa (prop de 62.000 ha terrestres i 1.000 ha marines). L'alineació muntanyosa de 90 km de longitud recorre el nord-oest de l'illa i té més d'una dotzena de cims superiors als mil metres. El Puig Major, amb 1.445 m, és el cim més elevat de la Serra.

La serra de Tramuntana és rica en flora i fauna. L'espècie icònica és el ferreret (Alytes muletensis), un amfibi endèmic diminut que habita als canons càrstics de la serralada. Entre les aus que es poden observar destaquen el voltor, l'àguila cuabarrada i l'àguila peixatera, entre moltes altres.

Quant a la flora, a la Serra hi ha nombrosos endemismes. Algunes d'aquestes espècies endèmiques, com per exemple l'estepa joana (Hypericum balearicum), són relativament abundants, mentre que d'altres són autèntiques rareses. La diversitat paisatgística és molt elevada. Des de grans extensions de pinar i alzinar, fins a penya-segats espectaculars, garrigues d'ullastre (Olea europea var. sylvestris) i plantacions d'oliveres, localitzades sovint a vessants amb pendents plens de marjades.

La serra de Tramuntana fou declarada patrimoni mundial per la UNESCO el 2011, en la categoria de paisatge cultural. Aquest paisatge està compost per camins, marges, parets, forns de cal, canalitzacions d'aigua i altres elements etnològics construïts mitjançant la tècnica tradicional de la pedra en sec, sense argamassa. El resultat és un exemple meravellós d'integració de l'acció de l'home al medi natural.

A la zona hi ha moltes rutes de diferent grau de dificultat. Destaca la Ruta de Pedra en Sec (GR 221), sender de gran recorregut estructurat en etapes i que recorre una gran part de la Serra. Al final de cada etapa hi ha un refugi on es pot pernoctar (amb reserva prèvia).

El centre d'interpretació del paratge natural, Ca s'Amitger, es troba a Escorca (carretera Lluc-Pollença, s/n).

Ver localización See Location

Data of interest

Address:

Centre d'informació Ca s'Amitger: Ctra de Lluc a Pollença s/n

Escorca

Telephone:

00 - 34 - 971 517 083 / 00 - 34 - 971 517 070

Weather

Max temperature

Min. temperature

Nearby places

Choose which options to show on the map:

Edit